Het Nederlands Bakboek

De populariteit van kookprogramma's lijkt geen grenzen te kennen. De hoge kijkcijfers van '24Kitchen' en 'Heel Holland Bakt' geven aan dat er grote behoefte bestaat aan kennis over koken en bakken. De belangstelling voor de wat meer exotische keukens spreekt tot de verbeelding en ligt natuurlijk voor de hand, maar hoe staat het eigenlijk met onze eigen culinaire geschiedenis? "Wat je ver haalt is lekker" is een dooddoener die de bakkwaliteiten uit eigen omgeving te kort doet. Hoewel er 'van ver' inderdaad veel lekkers komt, houdt dat niet in dat er in eigen land niets smaakvols te vinden zou zijn. Integendeel.

Het bewijs daarvan wordt geleverd door een onlangs verschenen uitgave over de oer-Hollandse bakgeschiedenis: Het Nederlands Bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra. Het gegeven dat er een bakboek verschijnt van de hand van een kookliefhebber uit Brits-Guyana is misschien wel veelzeggend voor het geringe belang wij hechten aan onze eigen bakcultuur. Tijd voor een omslag dus…!

De schrijfster, werkzaam als culinair historicus, kwam na vele omzwervingen in Nederland terecht en ontdekte de talrijke plaats- en streekgebonden lekkernijen in de bakkerswinkels. Haar nieuwsgierigheid was gewekt en vier jaar lang speurde zij voor haar boek door Nederland op zoek naar bakkersgeheimen en soms eeuwenoude recepten. Zij herkende een rijkdom aan heerlijkheden die ter plaatse nauwelijks als bijzonder werden beschouwd. Naast de overbekende vlaai, kletskoppen en janhagel, proefde ze ook de minder bekende Zwolse blauwvingers, abrikozenmeisjes en Amsterdamse korstjes en raakte steeds meer onder de indruk van de rijke historie.

Het bereiden van al deze snoepkoeken uit dit prachtig uitgevoerde boek is een plezier op zich. De geschiedenis ervan en de kijkjes in de keukens van de bakkers die al dit heerlijks al generaties lang uit hun ovens toveren geven Het Nederlands Bakboek een extra laag. Je pakt het uit de kast op een verloren moment en voor je het weet ben je aan de slag met bloem, boter en eieren om de Groningerkoek met sukade of de gemberbolussen eens uit te proberen.

Het maken van traditioneel gebak raakt een snaar van historisch besef. Een Hollandse traditie die we graag in ere houden. Wie eenmaal zelf een kruimelvlaai met vanillepudding heeft gemaakt, kan niet wachten om ook de andere varianten uit te proberen. Of een Zuidlaarderbol. Of een Zaans stroopbrood. Of de ….!