Zoete lekkernijen

Was Het Nederlands Bakboek al een heerlijk boek om te lezen en mee aan de slag te gaan, Zoete Lekkernijen sleurt iedere zoetekauw onmiddellijk mee de keuken in. Hieraan valt gewoonweg niet te ontkomen. Misschien komt het mede omdat ik nog in de roes van de BBC-serie The Great British Bake Off zit, maar bij de inhoudsopgave loopt het water al in de mond: karamels, brittles, marsepein, truffels, brownies, … en dan moet het nog gaan beginnen.


Na de inhoudsopgave volgen enkele handige pagina's met ingrediënten, benodigd keukengerei, te gebruiken bakgerei en heel veel, zeer bruikbare algemene tips die onmisbaar zijn om het bereiden tot een goed einde te brengen. Daarna komen we toe aan het echte werk. Ingedeeld in 12 hoofdstukken worden tong- en oogstrelende hapjes voorgeschoteld die door iedereen zelf zijn te maken. Hapjes is eigenlijk niet het juiste woord voor het assortiment aan zoetwaren dat in dit boek behandeld wordt. Gaitri Pagrach-Chandra benoemt dit taalkundige manco in onze taal al in de inleiding:
"Dit boek gaat over zoete lekkernijen, maar wat is zoetigheid? Is het een toffee, een truffel, een stukje marsepein of een plakje cake?".


Maar laten we ons niet bezighouden met wat er uit de mond komt, maar met wat er in gaat. Van madeleines tot Lamingtons en van gemouleerde notentaartjes tot Hollandse slagroomtruffels, alle recepten nodigen uit om er direct mee aan de slag te gaan. Hoewel er niet bij al het genoemde lekkers een foto staat die het nóg aantrekkelijker kan maken, de beschrijving spreekt meestal al voldoende tot de fantasie. Soms zijn de recepten heel simpel, soms wat ingewikkelder, maar de receptuur is overduidelijk en voor iedereen uitvoerbaar. Bij ieder recept staat bovendien nog een toelichting over de herkomst of over hoe je kunt variëren en dat geeft aan de edelsnoepjes een extra verdieping.


Daarnaast is het boek gelardeerd met veel nuttige aanvullingen op specifieke onderwerpen. Zo vind je in het hoofdstuk 'Magische marsepein' alles over marsepein, waarmee je je theoretische kennis weer opfrist of naar een hoger niveau tilt. Je begrijpt dan ook meteen waarom die beroemde, overheerlijke Franse calisson of Indiase cashewmarsepein zo bijzonder is. Al lezend en bladerend krijg je inzage in de technieken om bijvoorbeeld smakelijke cappuccinotruffels te maken of rumballetjes en leer je welke smaken en specerijen er nog meer in de truffel getoverd kunnen worden.


Kortom, Zoete lekkernijen is zowel gemaakt om er vele uren in te lezen als om te dienen als onmisbaar handboek in de keuken voor de liefhebber van zoetigheden. Sla vooral de inleiding niet over, want daarin wordt - behalve de aanloop naar de voorliefde van de auteur voor zoete lekkernijen - veel achtergrondinformatie geboden over gebruik en toepassing van snoep, suiker en chocolade over de hele wereld.


Niets ten nadele van koekjes en cupcakes, maar met het lekkers uit Zoete Lekkernijen kun je écht voor de dag komen. De weegschaal kan wel even in de kast tot 2014…