Dolmades

Geschreven op Nov 21, 2011 | Keywords: Grieks | Reacties (0)


Dolmades

Dolmádes zijn een ware delicatesse! Het zijn de lekkere delen van een druivenblad gewikkeld rond een vulling van rijst, pijnboompitten, verse kruiden en specerijen.


Ingrediënten voor 30 dolmades: ingemaakte wijnbladeren (te koop in Turkse winkels, vacuum verpakt), 750 mililiter groentenbouillon, 1 middelgrote ui, fijngehakt, 1 bosje in ringetjes gesneden lente-uitjes (ong. 125 gram), 200 gram witte langkorrelrijst (kort geweekt in koud water), 200 ml olijfolie, 50 gram rozijnen, 50 gram pijnboompitten, 1 uitgeperste citroen, peper, zout, verse kruiden (bladpeterselie, tijm, munt)

Bereiding
Spoel de ingemaakte wijnbladeren af en laat ze uitlekken. De grootte van de bladeren kan nog wel eens variëren, dus koop ruim voldoende. Meng de ui, lente-uitjes, kruiden (fijngesneden), de helft van de olie, de afgegoten rijst, rozijnen, pijnboompitten en de citroensap. Voeg naar smaak peper en zout toe. Leg een flinke theelepel vulling bij het steeleinde van elk blad. Steeltje zelf verwijderen. Vouw de twee zijflappen naar binnen en rol het netjes, niet te stevig op (de inhoud zet nog uit). Ga door tot de vulling op is. Houd de gescheurde en te kleine bladeren apart. Spreid de helft van de overgebleven bladeren uit over de bodem van een grote pan. Leg de dolmades strak tegen elkaar aan in de pan (hooguit 2 lagen) en bedek ze vervolgens met de rest van de bladeren. Leg daar bovenop een plat, warmtebestendige bord. Schenk de bouillon erop, en eventueel nog wat heet water, zodat de dolmades net onder staan. Voeg evt. naar smaak nog wat zout toe, breng het aan de kook en dek het af. Draai het vuur laag en laat ze circa 45 tot 50 minuten zachtjes sudderen, totdat de rijst kleverig en zacht is. Laat ze dan nog 10 minuten staan. Schep de dolmades voorzichtig in een schaal. Besprenkel ze met de rest van de olie. Serveer ze heet of warm, maar niet afgekoeld.


Foto'sMeer informatieInschrijven



Reageer en bekijk reacties op Dolmades

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.

In ons archief


Soort


Laatste reacties