Amandelspijs / marsepein

Geschreven op Nov 03, 2015 |


Marsepein

Wist u dat?

Marsepein komt oorspronkelijk uit Venetië. Marci panis, brood van Sint Marc, de heilige van de stad, werd vervaardigd uit de in het zuiden van Europa overvloedig aanwezige amandelen en rietsuiker uit Perzië. Het latijnse marci panis veranderde in het Italiaanse marzapane en via het Franse massepain is het als marsepein in Nederland geraakt.

Zowel amandelspijs als marsepein bestaat uit gemalen amandelen en suiker. Het verschil tussen marsepein en amandelspijs is dat bij marsepein poedersuiker wordt gebruikt en bij amandelspijs kristalsuiker. Verder zijn de amandelen bij marsepein fijner gemalen en is de verhouding suiker en amandelen iets anders: marsepein bevat meer suiker. Daardoor is de structuur van marsepein fijner, zodat er gemakkelijker vormen van kunnen worden gemaakt. Dat is bij amandelspijs van minder belang, omdat dit hoofdzakelijk wordt gebruikt voor vulling van banket.


Foto'sMeer informatieInschrijven